top of page
TOM'S CHOICE
Mechanisch aangeblazen
Deze instrumenten worden niet aangeblazen met de mond, maar met een mechaniek. Heel vaak is dit een blaasbalg. De drie bekendste voorbeelden zijn het pijp- of kerkorgel, het draaiorgel en de accordeon.
UITGELICHT:

Pijp- of kerkorgel
Eigenlijk is het instrument een verzameling buizen (pijpen) waar lucht door geperst wordt met behulp van een blaasbalg. Die pijpen worden op dezelfde manier aangeblazen als een blokfluit. Doordat de pijpen van verschillende lengten zijn krijg je andere toonhoogten. Als de organist een toets indrukt op het klavier kan er lucht door de pijp die aan die toets gekoppeld zit.

Accordeon
Het instrument is uit twee ksten met daar tussen een blaasbalg. Links zitten de bassen, allemaal knopjes. Rechts zie je vaak een pianoklavier of ook rijtjes knoppen. Door de blaasbalg in te drukken of uit te trekken in combinatie het indrukken van een toets of knop stroomt er lucht door het instrument en ontstaat er geluid op dezelfde manier als bij een mondharmonica. Er zijn veel verschillende soorten accordeons.

Draaiorgel
Bij een draaiorgel wordt er door middel van een blaasbalg lucht door het instrument geperst. Net zoals bij het kerkorgel zijn er pijpen waar de lucht door stroomt. Ook zijn er vaak slaginstrumenten op een draaiorgel gemonteerd die ook via de lucht in werking worden gezet. In een 'boek' zijn gaatjes gemaakt. Die gaatjes zorgen er voor dat er op het juiste moment lucht door de pijpen kan gaan zodat er klank ontstaat. Vaak zijn de draaiorgels heel fraai versierd. Je ziet ze nog wel in de winkelstraten of bij de draaimolen op de kerkmis.
In Helmond is een bekende stichting die zich bezig houdt met draaiorgels. Klik hier om naar hun website te gaan en zoek uit in welk jaar het draaiorgel met de naam 'de Mortier' werd gebouwd.
bottom of page